top of page

За нас

Музикален център "Art Libitum"

Музикален център "Art Libitum" е създаден през 2010 г. с идеята да бъде свободна зона за творчество и обучение по музика. Центърът предлага както професионално обучение по различни специалности в тези сфери, така и база за реализиране на проекти и творчески инициативи. В него работят екип от млади, но доказали се професионалисти. Центърът разработва собствени програми за обучение, организира творчески групи, инициира културни форуми и събития. Нашето желание е скоро да обхванем всички основни изкуства и да създадем условия за качествен диалог и сътрудничество между тях. 

 

Обучение 

Центърът предлага индивидуално и групово обучение по различни музикални инструменти, както и по различни теоретични дисциплини. Ние ви даваме възможност както да усвоите учебния материал, така и да придобиете практически опит в реална среда - на сцена, в студио и т.н. В нашата работа винаги изхождаме от индивидуалните потребности, желания и ниво на всеки един от вас. Нашите курсове могат да ви дадат нужните знания и умения независимо дали сте начинаещ или сте професионален музикант, който иска да придобие допълнителна квалификация по дадена специалност. С гордост можем да споделим, че наши възпитаници са носители на десетки златни, сребърни и бронзови медали от национални и международни конкурси за изпълнители.

 

База

Центърът разполага с превъзходно оборудвана техническа база - уютни учебни помещения, богат набор от музикални инструменти, висококачествена озвучителна апаратура и осветление, както и професионално звукозаписно студио.

 

Програми за обучение

Центърът разработва собствени програми и методики за обучение, съобразени с изискванията на съвременната музикална практика и подпомагащи успешната реализация на нашите ученици

 

Подготовка за кандидатстване

Центърът предлага подготовка при кандидатстване в музикални училища, както и в Музикалната академия. 

 

Допълнителна квалификация 

Ако вие сте професионален музикант, но искате да придобиете познания и умения в област, различна от вашия основен предмет, ние можем да ви предложим бързо и качествено обучение по избраната от вас специалност, съобразявайки учебната програма с вашите индивидуални цели и нужди.

 

Групите 

Групите са лицето на нашия център. Съществена част от обучението на нашите възпитаници е свързана с участието им в различните ни музикални формации. Опитът, придобит в съвместната работа с други изпълнители е безценен, а навиците и отношенията, които се създават, подпомагат както личностното развитие на участниците, така и способността им да се впишат пълноценно в работен екип. Освен това нашите групи редовно участват в концерти, фестивали, турнета и др.

 

Музикални ателиета

За да запознаем повече деца с магията на музикалното изкуство, ние сформираме творчески групи в училища и детски градини. В тях ние работим предимно с ударни инструменти и пеене - двата най-първични музикални инструмента. Тъй като ритъмът е заложен в природата на всяко живо същество, работата с ударни инструменти за много кратко време отключва заложения в децата музикален потенциал, дава им самочувствие и им позволява да участват пълноценно в най-разнообразни музикални изпълнения. Работата с пеене развива тоналното мислене на децата, учи ги да възпроизвеждат правилно мелодии, да дишат, да артикулират, а по-надарените - да изпълняват и солови партии. Нашите музикални ателиета дават възможност на много деца да се докоснат за пръв път до магията на музиката, да я обикнат, да проявят своите заложби, да участват в продукции, а някои от тях да продължат своето обучение като бъдещи професионални музиканти.

 

Семинари и майсторски класове

За да разширим професионалната квалификация и творческите хоризонти, ние периодично организираме семинари и майсторски класове по различни дисциплини в сферата на изкуствата. За тях ние каним като лектори изявени творци от България и чужбина. Нашата цел е чрез тях да провокираме активно взаимодействие, обмяна на опит и идеи както между представители на различни направления в музиката, така и между творци от различни други изкуства.

 

Работа с хора с увреждания

Всеки човек има право да живее в красота, да създава красота, да носи радост на другите. Всеки човек носи музика в себе си. При хората с физически или ментални увреждания обичайните педагогически практики обикновено не вършат работа, затова съществена част от нашата работа е да открием конкретен работещ подход към всеки индивидуален случай, да открием тези страни на музиката, към която човекът проявява най-голяма склонност и да им помогнем да се проявят. Тук отново работата с ударни инструменти дава своите плодове, тъй като чувството за ритъм често е в състояние да заобикали техните моторни или ментални проблеми и да извади на бял свят неподозирани способности. Чрез работата с музика ние се стремим да им доставим радост, да ги отключим към света и хората, да им създадем среда, в която да се чувстват можещи и ценени от другите, да си изградят самочувствие и позитивна нагласа. В съществена част от случаите работата с музика и ритъм оказва благотворен ефект и на чисто енергийно ниво. Неслучайно музиката и ритъмът от хилядолетия се използват за терапевтични цели. Центърът сформира работни групи при центрове за хора с увреждания, както и провежда индивидуални сеанси.

 

Тийм билдинг

По света съвсем не е новост провеждането на тийм билдинг семинари чрез музика и по-конкретно чрез ударни инструменти. Н принципа на дръм съркъл (drum circle), където всички участници се нареждат в кръг, всеки получава инструмент и целият екип се потапя в едно динамично и зареждащо музикално приключение. Не се изисква никаква предварителна музикална подготовка от участниците, тъй като ритъмът е дълбоко заложен във всеки от нас и с помощта на нашите модератори всеки е в състояние да се включи адекватно в общото импровизационно изпълнение. И тук музиката и в частност ритъмът вършат чудеса - способни са да разкрият пред всеки дарби и умения, за които най-често човек не е и подозирал, способни са да накарат хората да мислят заедно, в една посока и с една обща цел без това да има нищо общо с обичайните им взаимоотношения и роли по време на работа. Освен че имат доказан теревтичен ефект, тийм билдинг семинарите ни са прекрасен начин за разтоварване от ежедневния стрес и винаги оставят след себе си ярки и незабравими спомени.

bottom of page