top of page

Композиция, оркестрация, аранжимент

photo-1465847899084-d164df4dedc6.jpg

Познато е твърдението, че композитор не се става, ами човек се ражда такъв. Независимо от това за да създавате музика е необходимо да знаете много неща, без които и най-гениалното произведение просто няма как да се роди на практика. Затова този курс е за тези от вас, които искат да се занимават с композиция и оркестрация на едно професионално и конкурентноспособно ниво.
 
Композиция 
 
В програмата на курса се изучават класически и съвременни композиционни техники и принципи на формоизграждане, анализират се произведения от различни епохи, стилове и жанрове, изучават се различните музикални форми в тяхната органика и във връзка с практическите и естетически функции, които изпълняват. Особено място се отделя на композиционите похвати и техники от 20 и 21 век, на филмовата и изобщо "драматургичната" музика, на синкретизма като водеща творческа насока в изкуствата изобщо.
 
Симфонична и духова оркестрация
 
Всички ние обичаме да слушаме прекрасния звук на симфоничния оркестър, но малцина си дават сметка каква солидна база от знания и опит стои зад неговата сила, красотата и финес. Курсът по оркестрация ще ви запознае първо с различните музикални инструменти - с техните технически възможности, диапазони, регистри, начини на употреба и т.н., ще ви срещне с различните видове ансамбли - камерни формации, струнни, духови, симфонични, филмови оркестри и др. Ще ви изправи пред различни стилови и жанрови предизвикателства.
 
Аранжиране за поп, рок и джаз групи и биг бендове
 
Ако вашата стихия е популярната музика, то този курс ще ви хвърли директно в джаза, блуса, госпъла, фънка, фюжън, R'n'B, рок, ню уейв, хип хоп, прогресив, уърлд мюзик и много други. Ще се запознаете с характерните за тези стилове инструменти и техните възможности, ще измисляте различни груувове, рифове, фрази, хармонични схеми, ще аранжирате музика за различни видове състави - от класическата група - китара, бас, барабани и клавир през брас секция, вокална група, джаз трио, квартет, квинтет, биг бенд, струнен или пълен симфоничен оркестър и много други. Ще използвате лупове, падове, лийдове, филтри, скречове и най-различни електронни ефекти, ще комбинирате сингбек със звук, изсвирен на живо, както и ще научите още много тайни и магийки от кухнята на тази сладка и прекрасна професия... :) 


Програминг
 
Вече няколко десетилетия електронните инструменти присъстват в звуковата среда около нас и в голяма степен определят облика на много от музикалните продукции, които слушаме. Това, което някога се е правило единствено в огромни и оборудвани до зъби студия, днес е възможно само благодарение на вашия компютър и малко специализиран софтуер. Работата с електронен звук не е новост, а част от обичайната професионална практика по цял свят. В този курс вие ще се научите да боравите с музикални програми, да композирате и аранжирате с помощта на компютър, да работите със синтезатори и семплери, да ползвате електронните звуци както като помощно средство, така и като равноправен участник във вашия инструментариум. И, разбира се, ще се срещнете с вселената на звуковия дизайн, за да могат вашите парчета или аранжименти да звучат на едно конкурентно ниво.

Композиция, оркестрация, аранжимент: Programs
bottom of page